Så här går nomineringen till.
Fyra av Sveriges främsta roskännare bildar Rosens Dags nomineringsgrupp. Den nominerar varje år tio av de allra bästa rosorna för svenska förhållanden till Årets Ros.
Bland de nominerade finns skilda växtsätt, användningsområden, blomfärger och blomningstider representerade. Men gemensamt för alla tio är att de är mycket vackra och friska rosor som är säkert härdiga i de angivna zonerna.

Du kan alltså tryggt välja vilken som helst av dem till din trädgård.

Årets kandidater är följande:

'Aprikola'
APRIKOLA En floribundaros som Kordes introducerade år 2000. Den har visat sig vara en utmärkt rabattros, relativt frisk, rikblommig och härdig i åtminstone zon 4. Den bildar stora klasar med doftande blommor som är kraftigt aprikosfärgade som nyutslagna men senare bleknar något till en mjuk, aprikosrosa ton. Höjden är ca 80 cm. En ros vi gärna rekommenderar.

 

'Dart's Defender'
’Dart’s Defender’ har stort värde för trädgårdsägare i norr då den är pålitligt härdig i zon 7. Buskrosen är en korsning mellan vildrosen Rosa nitida och rugosarosen ’Hansa’ och introducerades 1971 i Holland. Inte bara blommorna är dekorativa utan bladverket är vackert glänsande och får kraftig höstfärg i gult och rött. Dessutom är de vackra, röda nyponen talrika. Busken växer tätt och brett till mellan 1 och 1,5 m beroende på zon. Blommar bara en gång men under flera veckor. En mycket frisk och lättodlad ros som klarar också magra jordar.

 

'Diamant'
DIAMANT är en s.k. marktäckande buskros som växer lågt och utbrett. Höjden blir bara kring 50-60 cm medan bredden kan bli över 1 m. Bladen är glänsande och friska. Blomningen är riklig och kontinuerlig. De kritvita blommorna är relativt stora medan knopparna är rosa. Om man inte tar bort vissna blommor bildas talrikt med nypon som får en vacker orangeröd färg. DIAMANT är en av de bästa marktäckande rosorna för zonerna 1-3 ev. 4 med god vintertäckning.

 

'Jacques Cartier'
’Jacques Cartier’ hör till Portlandgruppen och har bibehållit sin popularitet ända sedan den introducerades 1868 i Frankrike. Den är en av de bästa gammaldags rosorna, frisk och härdig till zon 4-5. De ljusrosa blommorna är stora, tätt fyllda och starkt doftande. Busken växer tätt och upprätt. Nya blommor bildas med jämna mellanrum ända tills frosten sätter stopp.

 

'Orange Triumph'
’Orange Triumph’ blev mycket populär efter den kom på ut marknaden 1937 p.g.a sin för den tiden ovanliga färg. Den är en polyantharos med stora klasar av små orangeröda blommor som kommer oavbrutet ända in på hösten. De senaste decennierna har populariteten dalat men vi anser rosen ha så många goda egenskaper att vi gärna lyfter fram den. Den blir bäst när den odlas i större grupper eller som lägre häck. Härdigheten räcker till zon 4. Rosen är relativt frisk men kan få angrepp av mjöldagg.

 

'Ritausma'
’Ritausma’ förädlades i Lettland redan i början av 1960-talet men blev inte uppmärksammad i övriga Europa förrän på 90-talet. Den här stora buskrosen tillhör Rugosa-gruppen och har enormt taggiga grenar. Bladen är också typiska för rugosor, blanka och helt friska. Blommorna är mycket vackra, medelstora i vitt och ljusrosa. Doft saknas liksom nypon. Den första blomningen är mycket riklig med start kring midsommar. Efter ett uppehåll kommer ett andra flor. ’Ritausma’ är härdig till zon 6, ev. 7, anspråkslös och mycket lämplig som häck.

 

'Tuscany'
’Tuscany’ är en av de äldsta rosor vi odlar, förmodligen från 1500-talets Italien. Den är en gallicaros och därför engångsblommande. De mycket vackra blommorna är mörkt purpurröda med sammetslyster och ståndarna som skymtar bland kronbladen är guldgula. Tyvärr är doften svag. Höjden på rosen blir ca 1-1,2 m. I riktigt djup och god jord kan den bli något högre. ’Tuscany’ är härdig till zon 4 och är vanligen frisk. En underbar ros i både moderna och historiska trädgårdar.

 

'Winchester Cathedral'
Winchester Cathedral är en av de vackraste vita Austin-rosorna och introducerades redan 1988. Den blev snabbt populär då den är både stadig i växtsättet och för det mesta frisk och rikblommande hela sommaren. Dessutom är den härdig till zon 4. Rosen, liksom övriga Austin-rosor, behöver god jord för att växa och blomma optimalt. Blommorna är stora, fyllda och vackert formade, doften medelstark. Den växer buskigt och blir ca 1,2 m hög.

 

'Wrams Gunnarstop'
’Wrams Gunnarstorp’ Det här är en s.k. hitteros som man inte vet ursprunget till. Namnet har den fått efter slottet där den växte ursprungligen. Rosen kan användas både som buske och klätterros eftersom den kan bli över 3 m i södra delarna av landet. Blommorna är vackert skålformade, rosa med en lila skiftning och fint doftande. Blomningen är riklig under första floret. Senare får den enstaka blommor fram till hösten. Rosen har glänsande och friska blad och är härdig till zon 4. En mycket odlingsvärd ros!

 

Ole närbild
Årets Joker Årets Joker är ’Ole’ som trots sitt skandinaviska namn kommer från USA. Den tillhör en serie härdiga lägre buskrosor som korsats fram vid universitetet i Minnesota och introducerades 2008. ’Ole’ blir en 70 cm hög och bred buske som översållas av små, dubbla blommor i ljusrosa som bleknar till vitt. Blomningen är kontinuerlig ända fram till hösten. Rosen är mycket frisk och bör vara härdig till zon 5. Den är i provodling i vårt Kvalitetslyft-projekt och vi kommer efter provodlingtiden få reda på härdigheten.