Så här går nomineringen till.
Fyra av Sveriges främsta roskännare bildar Rosens Dags nomineringsgrupp. Den nominerar varje år tio av de allra bästa rosorna för svenska förhållanden till Årets Ros.
Bland de nominerade finns skilda växtsätt, användningsområden, blomfärger och blomningstider representerade. Men gemensamt för alla tio är att de är mycket vackra och friska rosor som är säkert härdiga i de angivna zonerna.

Du kan alltså tryggt välja vilken som helst av dem till din trädgård.

Årets kandidater är följande:

ALEXANDER 563-31 L-ÅG.jpg
ALEXANDER En tehybrid från 1972, som fortfarande är populär bland dem som älskar färgen. Den är klart cinnoberröd eller orangeröd.  Blommorna är stora, svagt doftande och växtsättet är kraftigt och upprätt till 1,2 m i höjd. Bladen är relativt friska, mörkgröna och glänsande.  Lämpar sig bäst i grupper om minst tre plantor. Som andra tehybrider kräver den god jord och lämplig beskärning för att ge sitt bästa. Härdigheten räcker till zon 3.

 

CARINA 1783-12-1a L-Åg.jpg
CARINA Ännu en odlingsvärd tehybrid från 1963. Blommorna är mycket vackra både till form och färg. Färgen, som inte bleknar, är klart rosa och doften är svag till medelstark. Växtsättet är, i god jord och bra läge, kraftigt och upprätt till 1,2 m höjd. Rosen kan få angrepp av svartfläcksjuka och mjöldagg i instängda lägen men är trots det odlingsvärd. Härdig till zon 3.

 

Dupontii. HVB
Rosa x dupontii eller ”Dupontii” som den också kallas, från 1817, är en helt annan typ av ros. Obeskuren bildar den en hög och bred buskros, 2-3 m, som t o m kan klättra med stöd. Attraktionen hos denna ros är främst de enkla, vita, doftande blommorna men också bladverket som är mycket friskt. Knopparna är rosa och elegant spetsiga och blommorna har inslag av rosa som nyutslagna. De kommer i klasar på 10-20 st. men alla slår inte ut samtidigt så blomningen pågår i ca en månad. Härdig till zon 4. En ros vi rekommenderar för dem som har plats i sin trädgård.

 

Henry Martin. HVB
’Henri Martin’ En gammal klassiker från 1800-talet, hör till de mest odlade och pålitliga av mossrosorna eftersom den klarar zon 5 i bra lägen. Den är dessutom skuggtålig och klarar magrare jord. Blommorna är ca 8 cm stora, karminröda och doftar starkt. Busken blir upp till 1,5 hög men kan också bindas upp som klätterros och kan då bli över 2 m. ’Henri Martin’ är dessutom en frisk ros så vad mer kan man begära? Återblomning kanske, men blomningen är istället mycket rik under flera veckor.

 

Königin von Dänemark HVB.jpg
’Königin von Dänemark’ eller ’Dronningen av Danmark’  från 1826, hör till rosvärdens allra vackraste rosor. När den kom ut på marknaden kostade en planta en förmögenhet. Så populär blev den. Denna gammaldags alba-rosblir ca 1,5 m hög och nästan lika bred. De stora blommorna är tätt fyllda, rosa och underbart och starkt doftande. Blomningen varar upp till en månad. Bladverket är mörkt grågrönt och vanligen friskt.  En underbar ros som klarar en del skugga och är härdig till zon 4 ev. 5 i bra läge.

 

'Lac Majeau' 1904-7 a L-ÅG.jpg
’Lac Majeau’ En ros för landets nordligaste delar är ’Lac Majeau’ från Kanada. Den har visat sig klara t o m zon 7. I sydligare delar av landet blir den en stor och tät buske på upp till 2 m. Blommorna är fyllda, vita och doftar kryddnejlika.  Som andra rugosarosor är den helt frisk och lättodlad även på sämre jord. ’Lac Majeau’ blommar rikligt och nästan kontinuerligt från mitten av juni till senhösten. Får också vackra nypon. Rekommenderas speciellt för höga zoner men är en utmärkt ros i hela landet.

 

Lichtkönigin Lucia. HVB.jpg
LICHTKÖNIGIN LUCIA Är en av de mest populära moderna buskrosorna. I varmare zoner bildar den en stor buske eller t o m klätterros. Växtsättet är stadigt upprätt. De klargula blommorna är stora, fyllda och doftande. Blomningen är mer eller mindre kontinuerlig och pågår från midsommar till sent på hösten. Bladverket är normalt friskt men kan vissa år angripas av svartfläcksjuka. Ändå är detta en ros vi kan rekommendera i zonerna 1-4. I zonerna 3 och 4 blir den sällan högre än en rabattros och man får räkna med nerfrysning under kalla vintrar.

 

Nevada_MVR
’Nevada’ Denna buskros introducerades så tidigt som 1927 men har behållit sin popularitet sedan dess. Det beror dels på att den är härdig till zon 5-6 och dels på den otroligt rikliga blomningen som gör busken till en snödriva mitt i sommaren. De enkla eller halvdubbla blommorna är vita, stora och har en gul krans av ståndare i mitten. För att busken ska växa och blomma maximalt måste den odlas i god jord, gärna lerblandad. Då kan den bli upp emot 2 m hög och lika bred. I lägre zoner kan den få starka angrepp av svartfläcksjuka vilket inte är fallet i högre zoner.

 

QUEEN OF SWEDEN 1750-18A1 a L-ÅG.jpg
QUEEN OF SWEDEN Denna Austin-ros har blivit speciellt populär här i Sverige av lättförklarliga skäl. Men det är också andra egenskaper än namnet som påverkat populariteten. Den växer upprätt och stadigt vilket gör att blommorna inte tynger ner grenarna. Blommorna är vackert aprikosrosa, tätt fyllda och underbart doftande. Som andra Austin-rosor blommar den s g s kontinuerligt. Angrepp av svampsjukdomar blir i allmänhet lätta. Klarar zon 3.

 

Rose de Rescht. HVB
’Rose de Rescht’ Ännu en gammaldags rosklassiker som fortfarande säljer bra. Ursprunget är inte helt känt men förmodligen kommer den från Iran där staden Rescht ligger i dag. Busken blir tät och ca 1,2 m hög. Den hör till de få riktigt gamla rosorna som remonterar. Blommorna är ca 7 cm breda, mycket tätt fyllda och starkt doftande. Passar därför till saft, gelé och marmelad. Blomfärgen är djupt karminröd. Glädjande nog för dem som bor i södra Norrland är den härdig till zon 5. Kan plågas av rosrost i områden där sjukdomen är vanlig. I övrigt rätt frisk.