Så här går nomineringen till.

Fyra av Sveriges främsta roskännare bildar Rosens Dags nomineringsgrupp. Den nominerar varje år tio av de allra bästa rosorna för svenska förhållanden till Årets Ros.
Bland de nominerade finns skilda växtsätt, användningsområden, blomfärger och blomningstider representerade. Men gemensamt för alla tio är att de är mycket vackra och friska rosor som är säkert härdiga i de angivna zonerna.

Du kan alltså tryggt välja vilken som helst av dem till din trädgård.

Årets kandidater är följande:

ASPIRIN  ROSE, är en lägre buskros/floribunda från Tantau i Tyskland,  som visat sig vara mycket frisk och härdig i åtminstone zon 4. Den blir 60-70 cm hög, växer både tätt och brett och används därför som s k marktäckande ros. Bladen är vackert mörkgröna och glänsande och blir sällan angripna av sjukdomar. Blommorna som kommer i klasar är ljusrosa i knopp och som nyutslagna men blir kritvita som helt utslagna. Blomningen är riklig och pågår tills frosten sätter stopp. En vacker ros som passar i kanten av rabatter med högre rosor.

’Celsiana’ hör till damascena-gruppen och är en gammal buskros från mitten av 1700-talet. Den är fortfarande populär då den är härdig till zon 5 och har underbart doftande, stora och vackra blommor i ljusrosa. Höjden blir normalt 1,5 m. Är inte krävande när det gäller jord. Får busken stå öppet angrips den sällan av svampsjukdomar. Blomningen pågår några veckor i juli. En ros som är självskriven i äldre trädgårdar.

CAMELOT
är en klätterros från Tantau i Tyskland som kan bli upp emot 3 m hög på kort tid. Den har visat sig vara frisk och starkväxande. De småstrimmiga blommorna i rosa är stora och halvfyllda med en medelstark doft. Blomningen är kontinuerlig. Också den här rosen överraskade med sin härdighet. Zon 4 har den klarat utan skador och även zon 5 i skyddat läge. Kräver dock djup, välgödslad jord i den zonen.

’Henry Hudson’ är en av de kanadensiska Explorer-rosorna som är mycket odlingsvärd, speciellt i kallare områden då den klarar zon 6 åtminstone. Busken blir kring 1 m i norr men upp till 1,5 m i sydligare trakter. Den tillhör Rugosa-gruppen och är därför helt frisk. De vackert formade vita blommorna doftar.  Blomningen börjar tidigt och fortsätter till hösten med ett kortare uppehåll. Mycket anspråkslös och trivs bäst i sandig jord.

’Hybrida’

Få klätterrosor har blivit så populära som ’Hybrida’ de senaste 20 åren. Den är en s.k. rambler som blir stor, upp till 7-8 m i zon 3 och lägre. Mängden små dubbla och starkt doftande blommor gör den till en praktfull syn under blomningen i juli. Den är dessutom både frisk och härdig till zon 5. Kraven på jord och gödsel är små och även på fuktiga jordar växer den bra. Passar bäst att klättra i äldre träd och på kraftiga spaljéer eller vid husväggar som den snabbt täcker.

LICHTKÖNIGIN LUCIA är en populär modern buskros. I varmare zoner bildar den en stor buske eller t o m klätterros. De klargula blommorna är stora, fyllda och doftande. Blomningen är mer eller mindre kontinuerlig och pågår från midsommar till sent på hösten. Bladverket kan vissa år angripas av svartfläcksjuka. Ändå är detta en ros vi kan rekommendera i zonerna 1-4.

Morden Centennial’

En kanadensisk buskros, 1–1,5 m hög, som blivit populär i kallare zoner i vårt land. Den är nämligen härdig upp till zon 6 men har klarat även zon 7. De karminrosa blommorna, som är fyllda och skålformade, kommer i klasar och doftar medelstarkt. Orangeröda nypon bildas på hösten. ’Morden Centennial’ är motståndskraftig mot sjukdomar, speciellt i kallare zoner.

’Rose de Rescht’ är ännu en gammal klassiker som fortfarande säljer bra. Ursprunget är inte helt känt men förmodligen kommer den från Iran där staden Rescht ligger i dag. Busken blir tät och ca 1,2 m hög. Den hör till de få riktigt gamla rosorna som remonterar. Blommorna är ca 7 cm breda, mycket tätt fyllda och starkt doftande. Passar därför till saft, gelé och marmelad. Blomfärgen är djupt karminröd.

Glädjande nog för dem som bor i södra Norrland är den härdig till zon 5. Kan plågas av rosrost i områden där sjukdomen är vanlig.

’Single Cherry’

Det här är en gammal spinosissima-ros med okänt ursprung. Den bildar en tät buske på ca 1,5 m. Blomningen är mycket rik och tidig, i söder redan från slutet av maj, och fortsätter till midsommar. Blommorna är medelstora, enkla och vackert körsbärsröda på insidan av kronbladen medan utsidan är silvergrå. Ståndarna är lysande gula och doften är stark och kan kännas på håll. En frisk, anspråkslös och härdig ros (zon 6).

TROIKA är en tehybrid (storblommig rabattros) som varit populär ända sedan den introducerades 1971 och med all rätt då den är frisk, starkt doftande och härdig till zon 4. Blommorna är stora och vackert formade med en spännande färgsättning; koppar, orange och rosa. Rosen växer kraftigt till ca 1 m. Utmärkt också i offentliga planteringar.