Skedarosen

'Skedarosen' POM100.LÅG DSC33015’Skedarosen’ är en förhållandevis frisk gammaldags buskros med blommor i en ovanlig mörkviolett nyans. Blommornas färg förändras. Hos nyutslagna blommor har kronbladen partier i nyanser från rosalila och sammetsrödviolett till mörkt djuplila. Vartefter kommer den mörklila nyansen att dominera i blommans inre medan den i blommans yttre blir dovare med inslag av en gråbrunaktig ton. Kronbladen är vita vid basen och baksidan ljusröd till ljuslila.

Varje blomskott ger många doftande blommor som är 5–7 cm i diameter, tätt fyllda och grunt skålformade till flata. Blomningen är riklig och varar längre än för flertalet andra engångsblommande rosor.

’Skedarosen’ har mycket dekorativt och fylligt bladverk. Unga blad är rödbruna och småbladen förblir länge rödbruna i kanten. Fullt utvecklade blad är livligt gröna till gröna, svagt glänsande och något läderartade.

I god jord i landets varmare delar blir busken utan uppbindning ca 1,5 m hög; med stöd kan den användas som en drygt 3 m hög klätterros. I mager jord och i kallare klimat blir den lägre och mindre omfångsrik. Härdig till zon 3-4.

Sorten ska i första hand odlas på soliga växtplatser med näringsrik och väldränerad jord. Den utvecklas tillfredsställande även på växtplatser med något sämre odlingsbetingelser. Den ska beskäras och skötas som engångblommande gammaldags buskrosor eller klätterrosor.

’Skedarosen’ är svår att sortbestämma och placera i någon vedertagen sortgrupp. POM:s uppfattning är att ’Skedarosen’ sannolikt är en hybrid mellan en okänd sort i Gallica- eller Centifolia-Gruppen och en okänd sort i en ännu okänd sortgrupp.

Historik
’Skedarosen’ är sannolikt planterad i början av 1900-talet framför mangårdsbyggnaden till gården Årtesmåla i Horns socken, Östergötland. Därifrån räddade en sonson rotskott till sitt hem i Skeda. Han har sedan delat med sig av den så att den spridits till andra orter i landet.

Fyndorter under POM:s inventering:
V. Virestad i Trelleborgs kommun, Skeda i Linköpings kommun, Nyhem i Högsby kommun, Getterön och Tvååker i Varbergs kommun och Särö i Kungsbacka kommun – hämtad i Grefsnäs i Alingsås kommun.