Så här går nomineringen till.
Fyra av Sveriges främsta roskännare bildar Rosens Dags nomineringsgrupp. Den nominerar varje år tio av de allra bästa rosorna för svenska förhållanden till Årets Ros.
I år har vi valt ut tio av de allra bästa rosorna ur vår provodling Kvalitetslyft för rosor i Sverige som du kan läsa om under fliken Kvalitetslyft rosor här ovan. De ska vara garanterat härdiga i den zon som angivits i beskrivningarna.

Du kan alltså tryggt välja vilken som helst av dem till din trädgård.

 

Årets kandidater är följande:

????????????????????????????????????
DOLOMITI är en utmärkt floribundaros från Kordes i Tyskland. Den har visat sig vara frisk, ovanligt härdig, zon 5, och rikblommig. Den växer kraftigt och tätt upp till 80 cm. Blommorna är relativt stora och dubbla, rosa med vit mitt. Passar utmärkt för offentliga planteringar. I provodlingen har den fått högsta betyg.

 

GOLDSPATZ4 MVR
GOLDSPATZ också från Kordes är en mycket vacker, medelhög buskros med mängder av ljusgula medelstora blommor. En av de bästa rosorna i hela provodlingen! Helt frisk med ett vackert bladverk och härdigheten blev en överraskning. Den har klarat zon 5 och t o m 6 i ett par trädgårdar. Ett mycket bra val för den som vill ha en gul ros i högre zoner. Passar utmärkt också i offentliga planteringar.

 

Camelot3 MVR
CAMELOT är en klätterros från Tantau i Tyskland som kan bli upp emot 3 m hög på kort tid. Den har visat sig vara frisk och starkväxande. De småstrimmiga blommorna i rosa är stora och halvfyllda med en medelstark doft. Blomningen är kontinuerlig. Också den här rosen överraskade med sin härdighet. Zon 4 har den klarat utan skador och även zon 5 i skyddat läge. Kräver dock djup, välgödslad jord i den zonen.

 

SWEET HAZE_MVR_besk
SWEET HAZE är en annan ros från Tantau som bedårat många med sina mängder av ljusrosa, enkla blommor med röda ståndare. Den är en s.k. marktäckande ros då den växer lika brett som högt, upp till 50 cm. I provodling har den varit helt frisk och blommat kontinuerligt. Härdigheten räcker till zon 4. Också en ros som passar i offentliga planteringar.

 

????????????????????????????????????
KOLA kommer från Poulsen i Danmark. En låg, marktäckande, 50 cm hög och bred ros med mängder av vita, dubbla blommor sommaren igenom. Den är relativt frisk och har haft bara lätta angrepp av svartfläcksjuka på sensommaren. Härdigheten är också god då den klarat upp till zon 5 i skyddade lägen. Utmärkt för offentliga planteringar.

 

Carl Nielsen2
CARL NIELSEN är ännu en överraskning, en tehybrid från Poulsen som klarat zon 5! De stora blommorna är charmigt vågiga i kanterna, aprikosorange och doftande. Rosen växer kraftigt och blir upp till 90 cm hög. Också motståndskraften mot sjukdomar är god. Provodlarna har gett rosen betyget bra.

 

Digital StillCamera
FIESTA hör till gruppen Easy Elegance som kommer från Baily Nurseries i USA. Den är en lägre buskros som väckt uppmärksamhet med sina fyllda, strimmiga blommor i gräddvitt och rosa. En ros som blommar mycket rikligt hela sommaren. Den är frisk, vital och härdig till zon 4. Lämplig även för offentliga miljöer.

 

all-the-rage09b
ALL THE RAGE är en annan Easy Elegance-ros som växer kraftigt och brett upp till 60 cm. Blommorna är stora och mycket vackra, dubbla i en aprikos/gul/rosa färg. Blomningen är kontinuerlig och bladen är friska. Den har snabbt blivit populär i USA och blir det säkert även här. Härdigheten räcker till zon 4. En ros som verkligen drar ögonen till sig.

 

The Mayflower3
THE MAYFLOWER kommer från David Austin och har funnits på marknaden några decennier redan. Den har visat sig vara mycket odlingsvärd i provodlingen då den är rikligt blommande och härdig till zon 4. Som övriga Austin-rosor är den en lägre buskros, upp till 1 m hög. De rosa blommorna doftar medelstark till starkt. I provodlingen har den varit frisk. 

 

CAP DIAMANT2
CAP DIAMANT eller CAPE DIAMOND som den också heter kommer från en amatörförädlare i USA. Den är den mest härdiga rosen i hela provodlingen då den klarat zon 6 galant. Den blir en bred buske upp till 1,5 m och blommar rikligt och kontinuerligt med vackra, medelstora rosa blommor som doftar. Den har visat sig vara mycket frisk dessutom. En kanonros också för offentliga planteringar.