Så här går nomineringen till.

Fyra av Sveriges främsta roskännare bildar Rosens Dags nomineringsgrupp. Den nominerar varje år tio av de allra bästa rosorna för svenska förhållanden till Årets Ros.
Bland de nominerade finns skilda växtsätt, användningsområden, blomfärger och blomningstider representerade. Men gemensamt för alla tio är att de är mycket vackra och friska rosor som är säkert härdiga i de angivna zonerna.

Du kan alltså tryggt välja vilken som helst av dem till din trädgård.

I år har Rosens Dag ändrat tidpunkten för presentationen av Årets Ros till september året innan, på önskan av handeln som vill få informationen i tid så att de hinner göra reklam för rosen och beställa den i tillräckliga volymer inför rossäsongen följande år.

Rosens Dags nomineringsgrupp valde tio kandidater bland de bästa av nyare rabattrosor, temat för året 2019, med tanke på sundhet, blomrikedom och doft. De flesta av dem är härdiga bara till zon 3-4 med undantag av ett par rosor som klarar zon 5. Vi har tidigare år alltid valt några som varit härdiga i högre zoner men sådana är sällsynta bland rabattrosor.

För att läsa mer om POM-rosorna gå till https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/programmet-for-odlad-mangfald-pom/gront-kulturarv/gront-kulturarv-sortiment/gront-kulturarv-rosor/

Årets kandidater är följande:

AUGUSTA LUISE
Är en tehybrid från Tantau som introducerades 1999 och har sedan dess blivit populär runt om i världen. Det är en kraftigt växande ros med stadiga skott som blir ca 70 cm. Blommorna är stora, tätt fyllda och starkt doftande. Färgen är en blandning av rosa, aprikos och orange.
AUGUSTA LUISE är en frisk ros med mörkgrönt, glänsande bladverk.
Härdigheten bör räcka till zon 3 ev. 4 i ett skyddat läge.

GHITA RENAISSANCE
En Poulsen-ros i serien Renaissance-rosor med gammaldags utseende, som introducerades 2004.
Växtsättet liknar tehybridens. Blommorna är stora och fyllda i en rent rosa färg. Doften är stark och mycket fin. En relativt frisk ros som är härdig till åtminstone zon 3.

HANSESTADT ROSTOCK
introducerades av Tantau 2010 och har sedan dess blivit mycket populär.
Den är en floribunda som blir ca 60 cm hög. Den växer tätt och blommar konstant med klasar av medelstora blommor i gult och aprikos som doftar lätt. Rosen är frisk och härdig till zon 4. I zon 5 har den klarat sig i varmt, skyddat läge.

HEIDI KLUM
är ännu en ros från Tantau 1999. Den blir en tät, bred och låg floribunda, mellan 30 och 50 cm, och passar därför också i kruka. Blommorna är tätt fyllda med vackert formade kronblad som hos en gammaldags centifolia eller bourbonros. Doften är stark. Rosen är relativt frisk och härdigheten räcker till zon 4.

HOT CHOCOLATE
är en floribundaros förädlad av Tom Carruth i USA och introducerad av Week’s roses 2003.
Rosen är en verklig uppstickare på grund av sin unika färg; roströd eller rökigt mörkorange, som någon kallade den. Den blommar i mindre klasar och doften är medelstark och fruktig. Hör till de lite högre rabattrosorna då den i optimalt läge kan bli upp emot 1,3 m hög. Frisk och härdig till zon 3.

JACQUELINE DU PRÉ
från Harkness är den äldsta av våra kandidater. Den kom i handeln redan 1988 och är egentligen en buske på över 1 m men passar även i bakgrunden i en rabatt.
Den har blivit populär, med all rätt, på grund av sina utsökt vackra, dubbla blommor i rent vitt. Den vackra ståndarkransen med rosafärgade ståndarsträngar ger rosen dess oemotståndliga charm. Doften är stark. Friska blad och god härdighet (zon 4).

MUNSTEAD WOOD
har blivit en av de mest populära Austin-rosorna i Sverige. Den introducerades 2007.
Det är främst de mörkt röda (mörkare än på bilden), tätt fyllda och starkt doftande blommorna som gör den attraktiv. Den är en lägre buskros som normalt blir mellan 70 och 90 cm hög.
Bladverket är friskt och härdigheten räcker till zon 3.

ROTILIA
är en floribundaros från Kordes 1992. Den blir nästan lika bred som hög (50 cm) och passar därför som marktäckare. Det som skiljer ROTILIA från liknande röda floribundarosor är att den är extremt frisk och passar därför i offentliga planteringar.
Blommorna är något mer än dubbla och i en fullt utslagen blomma syns ståndarna väl. Blommar mycket rikligt i stora klasar hela sommaren. Härdigheten ska räcka upp till zon 4.

STADT ROM
är ännu en ros från Tantau som introducerade den år 2000. Det är en lågväxande, marktäckande buskros som blir ca 50 x 50 cm. Blomningen är mycket riklig under hela sommaren. Blommorna är 5 cm breda och enkla i en rosaröd färg. Rosen är mycket frisk och härdig. I vår provodling klarade den sig t o m i en trädgård i zon 6.
En perfekt ros för offentliga planteringar.

STOCKHOLM
är en floribundaros från Poulsen. Den introducerades på marknaden 2008.
Blommorna är stora med en medelstark doft. I knopp är färgen aprikos men blir ljusgul efter att blomman slagit ut. De yttersta kronbladen är vita.
Rosen blir ca 60 cm hög, är relativt frisk och härdig till zon 3-4.